Mihin valmentajaa tai työnohjaajaa tarvitaan muutostilanteissa?
Työelämä muuttuu tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan – organisaatiot uudistuvat, toimintatavat päivittyvät ja teknologia muokkaa arkeamme. Kukapa ei olisi kokenut työpaikalla tilanteita, joissa muutos tuntuu loputtomalta – yksi uudistus tulee toisensa perään, ennen kuin edellinen on edes saatu kunnolla maaliin?
Nämä muutokset herättävät monissa meistä epävarmuutta ja vastustusta, mikä on täysin luonnollista. Liian usein muutoksia ei ehditä viedä edes maaliin saakka kun on jo vietävä käytäntöön seuraava, ilman että jää aikaa aidosti sopeutua edelliseenkään.
Muutos herättää jokaisessa työyhteisön jäsenessä erilaisia tunteita ja yksilöt käsittelevät muutoksen eri tahdissa. Siinä missä yksi työyhteisön jäsen on kovinkin peloissaan saattaa toinen nähdä huomattavasti nopeammin potentiaalin ja positiiviset puolet. Jokainen kuitenkin käy läpi saman prosessin, omaan tahtiinsa.
Muutoksen koetellessa voi olla vaikea ymmärtää, miksi kollega ei näe samoja uhkia tai mahdollisuuksia. Se jos mikä on omiaan luomaan ristiriitoja. Jos vielä muutosprosesseja on käynnissä useita samanaikaisesti ja osa menee loppusuoralla ja toinen tupsahtaa vasta syliin, alkaa olla mahdotonta enää hahmottaa mikä tunne liittyy mihinkin prosessiin ja missä vaiheessa koko työyhteisö menee.
Tässä kohtaa valmentaja (tai työnohjaaja) astuu mukaan: hän ei ole paikalla tuomassa muutosta, vaan tukemassa työyhteisöä sen läpiviemisessä ja auttamassa kohtaamaan muutoksen mukanaan tuomat haasteet, alusta loppuun.
Valmentaja tukemassa muutosprosessia
Valmentajan (tai työnohjaajan) ensimmäinen tehtävä muutostilanteessa on tarjota tukea ja työkaluja prosessin käsittelyyn. Tämä ei tarkoita vain uusien toimintamallien opettelua, vaan valmentaja auttaa työyhteisön jäseniä ymmärtämään, miksi muutos on tarpeen ja mitä se merkitsee juuri heidän työssään. Kun henkilökohtainen merkitys kirkastuu, epävarmuus vähenee ja hallinnan tunne kasvaa.
Tunteiden käsittely ja epävarmuuden sietäminen
Muutokset nostavat aina pintaan tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta ja epävarmuutta. Valmentajalla (tai työnohjaajalla) on tärkeä rooli näiden tunteiden käsittelyssä: hän tukee työyhteisöä tunnistamaan ja kohtaamaan tunteet rakentavasti sen sijaan, että ne painettaisiin pinnan alle.
Valmentaja (tai työnohjaaja) voi auttaa työntekijöitä tunnistamaan omia tunteitaan muutoksen edessä ja jakamaan niitä turvallisessa ympäristössä. Voi olla, ettei muutosprosessin eri vaiheissa olevat kollegat ole huomanneet, miten eri tahtisesti muutosprosessi jokaisella etenee. Ei kollega tahallaan ole muutosta vastaan, ehkä häntä pelottaa ja mieli on edelleen sopeutumassa uuteen. Kun nämä asiat avataan yhteisesti, yhteisöllisyys ja luottamus vahvistuvat.
Valmentajan avulla yksilöiden resilienssi – eli kyky sopeutua muutoksiin ja palautua niiden vaikutuksista – vahvistuu. Kun tunteet käsitellään avoimesti, muutoksesta tulee ymmärrettävämpi ja vähemmän kuormittava prosessi.
Katse eteenpäin: realistinen ja positiivinen suhtautuminen
On luonnollista tuntea kaipuuta tuttuun ja turvalliseen. Kuten sanonta kuuluu, aika kultaa muistot. Valmentajan (tai työnohjaajan) tehtävänä on auttaa työyhteisöä suuntaamaan katse kuitenkin nykyhetkeen ja tulevaisuuteen realistisesti ja positiivisesti. Näin yhteisö pystyy sopeutumaan muutokseen ja näkemään siinä myös uusia mahdollisuuksia.
Valmentaja (tai työnohjaaja) voi esimerkiksi hyödyntää tavoite- ja arvotyöskentelyä, jossa työntekijät pohtivat, mikä on heille tärkeää työssä ja miten muutos voi edistää heidän arvojaan. Tämä tuo muutokseen merkityksellisyyden tunteen ja auttaa suhtautumaan siihen avoimin mielin.
Muutoksen mahdollistaja, ei pakottaja
Valmentajan (tai työnohjaajan) tehtävä ei ole pakottaa muutosta läpi, vaan mahdollistaa se. Parhaimmillaan valmentaja antaa työyhteisölle tilaa sopeutua muutokseen omalla tahdillaan ja omalla tavallaan. Tämä tukee niin yksilöiden kuin koko työyhteisön kasvua ja kehitystä, ja tekee muutoksesta kestävämmän, kun se koetaan omaksi.
Parhaimmillaan valmentajan (tai työnohjaajan) tuki muutostilanteessa on korvaamaton: hänen avullaan työyhteisö saa keinoja tunteiden käsittelyyn, epävarmuuden sietämiseen ja realistisen, tulevaisuuteen suuntautuvan ajattelun vahvistamiseen.
Muutoksen ei tarvitse olla pelottava – valmentajan (tai työnohjaajan) tuella se voi olla mahdollisuus kasvuun, oppimiseen ja merkityksellisiin tapoihin tehdä työtä yhdessä.
Haluaisitko sinä tukea työyhteisöäsi muutosten keskellä ja vahvistaa sen hyvinvointia? Tule oppimaan, kuinka voit toimia mm. muutoksen tukijana ja auttaa työyhteisöäsi löytämään uutta merkitystä muutosten myötä. Tutustu työyhteisövalmentaja TCA verkkokoulutukseen ja ota seuraava askel kohti vaikuttavampaa valmennustyötä!