top of page

Toukka vai perhonen? Työ, tittelit ja identiteetti.

Kuinka nopeasti kerrot ammattisi kun kohtaat uuden ihmisen? Kuinka nopeasti kysyt mitä hän tekee työkseen?


Entä jos seuraavalla kerralla et tekisikään niin? Miten silloin esittelisit itsesi? Mitä silloin olisit?


Ajatus identiteetin kietoutumisesta työn ja ammatin ympärille on jotain, johon meidät kasvatetaan ja jonka jokainen uskoo meitä määrittävän jossain vaiheessa. Onko työ kuitenkaan se, mikä tekee meistä meidät vai olemmeko jotain muutakin? Tittelit ovat kuitenkin pohjimmiltaan vain sovittuja sääntöjä, joiden sisällä jokainen on yksilöllinen. Jos jätät työnimikkeesi pois ja kuvaatkin sitä mitä teet päivittäin, millainen silloin olet?


Ainoa pysyvä asia maailmassa on muutos ja työ/ammatti ei voi olla se, jolla arvotamme ja jonka mukaan luokittelemme toisiamme. Se on vain yksi osa, jota teemme omien vahvuuksiemme mukaan. Identiteetti ei ole pysyvä, muutos on. Muutumme jatkuvasti, emmekä voi takertua siihen, mitä olemme joskus olleet tai mikä rooli meille on annettu. Myös tittelit ja roolit ovat muuttuvia ja ne voivat kadota ympäriltä. Sopeutuminen ja joustavuus myös työelämän muutoksiin on helpompaa kun lähteekin tarkastelemaan työidentiteettiä vahvuuksien kautta. Millainen minä olen? Miten minä olen?


Jos takertuu liian tiukasti toukkana olemiseen, ei voi koskaan kasvaa perhoseksi. Ja mitä sitten tapahtuu kun herääkin eräänä aamuna perhosena?🐛🦋22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page