top of page

Multitasking-riippuvainen?


Vuosien hyppiminen tehtävästä toiseen ja jatkuvat keskeytykset ovat luoneet sisäisen toimintamallin, josta pois opettelu tuntuu vaikealta. Tilanteiden nopea muuttuminen ja välitön asioihin reagoiminen on ollut vakio. Turvallisuuden tunne on koostunut työn huonosta ennakoitavuudesta ja aikaa tulee varata nopealle reagoinnille tai sille, että asiat siirtyvät. Ja sille, että asioita on hoidettava päällekäin, koska aika ei vain riitä tehdä kaikkea keskittyneesti.


Valitettavasti ihminen ei kuitenkaan pysty keskittymään useampaan asiaan kerrallaan. Multitasking luo virheellisen tunteen siitä, että tekee paljon. Se nostaa pintaan riittämättömyyden, syyllisyyden ja häpeän tunteita. Työ on tehotonta, mitään ei saa tehtyä kunnolla, stressi lisääntyy, kiireen tuntu lisääntyy, kuluttava säheltäminen lisääntyy ja työilmapiiri muuttuu kireäksi.


Niinä hetkinä, kun ulkoisia keskeytyksiä ei ole ollut, olen luonut niitä itse. Teen suunnitelman, josta en voi pitää kiinni. Tuttuutta ja turvaa on tuonut keskittymisen tai suunnitelmien jatkuva hajottaminen ja siirtäminen.


Mielen kamppailu muutosta vastaan on täysin luonnollista ja siihen tulee suhtautua lempeästi ja myötätuntoisesti. Huomioidaan myös ikävät tunteet, jotka uuden opettelu herättää, mutta jatketaan silti kohti jotain toimivampaa, jotain parempaa. Vanhan toimintamallin muuttaminen ei tapahdu hetkessä. Uusi ei tule pakottamalla, vaan ohjaamalla lempeästi oikeaan suuntaan, pienin askelin ja toistoja tekemällä.


Kuinka keskittymistä sitten harjoitellaan? Laitetaan ylimääräiset häiriötekijät sivuun siksi aikaa ja muistetaan että jokainen askel on eteenpäin. Suunnataan lempeästi aivoja tekemään yhtä asiaa pidempään ja keskittyneesti. Aloitetaan jostain pienestä, vaikka 15min kerrallaan, jonka jälkeen pieni tauko. Aloitetaan pienistä asioista ja edetään kohti isompia kokonaisuuksia. Ei edes vaadita aluksi tuntien keskittymistä, vaan tehdään se mihin kyetään. Ja se riittää tänään.

2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page