top of page

Miksi pysähtyminen on niin turkasen vaikeaa?

No, kun se vain on. Se vaatii harjoittelua, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä.


Suurinta osaa meistä ei ole opetettu lapsena ottamaan tilaa tai antamaan aikaa itselle ja kuulostelemaan omia tarpeita. (Nykyään taidetaan opettaa, mutta puhun nyt siitä porukasta joka eli lapsuutensa viime vuosituhannella).


Silloin opeteltiin olemaan tehokkaita ja suorittamaan, olemaan reippaita ja huomaamattomia yhteiskunnan tuottavia jäseniä. Opeteltiin seuraamaan sääntöjä ja ohjeita. Tyttöjen piti olla huomaamattomia ja kilttejä. Poikien sallittiin olla vähän näkyvämpiä, mutta reippaita piti olla heidänkin. Laiskuus ja joutenolo oli negatiivista ja lähes kaikessa tuli olla vähintään keskinkertainen, mielellään tasoa hyvä/kiitettävä. Kaikki luovat asiat laitettiin asteikolle ja itseilmaisun keinot ja tuotos arvioitiin. Meidät opetettiin olemaan arvioitavana ja hakemaan hyväksyntä sekä arvostus suoritusten kautta.


Ja sitähän me on nyt tehty vuosikymmenet. Suoritettu, pärjätty, tehty mitä on pyydetty ja mitetitty mitä ne muut nyt sanoo ja mietitty millä kriteereillä mitäkin suoritusta tullaan arvioimaan. Kritisoitu ja arvioitu omia tekemisiä loputtomasti. Mutta totuushan on, että tehty= kiitettävä tässä maailmassa. Ei muuta. Mutta eipä sitä meille kukaan kertonut, joten se on pitänyt jokaisen itse oivaltaa.


Onko tästä kaikesta puuhastelusta sitten palkittu? Ei ole. Ei ole tullut palkintoja uran ja perheen yhdistämisestä, kaikista koulutuksista ja harrastuksta. Korkeintaan on saatu pari viikkoa uupumussaikkua ja loma-ajat käytetty tunnollisina työntekijöinä sairastaen. Kättä pystyyn vain jos olet saanut sen hyväksynnän ja kiitoksen mitä olet halunnut ja nyt ei enää tarvii suorittaa. Aivan, ei nouse kovin montaa kättä.


Entäpä jos kysynkin kenelle on jossain vaiheessa tullut mieleen nykäistä vain peitto korviin ja antaa maailman mennä menojaan? Jättää huolet ja murheet jollekin muulle ja skipata kaikki? Ehkä olet huomanut että aika juoksee ohi suunnitellessa tulevaa ja arkea pyörittäessä, eikä aikaa jää aidosti nauttia mistään? Niinpä…


Miten tämä kaikki sitten liittyy pysähtymiseen? Siinä samalla kun on puuhasteltu elämä kiireiseksi, on myös tullut sisäistettyä uskomus, että arvostus tulee tekemisen kautta. Että hyväksyntä tulee tekemisen kautta. Suorituksista. Arvioinneista. Todistuksista. Vain näkyvä tuotos on arvokas.


Mitä pysähtyminen tämän uskomuksen mukaan sitten on? Sehän on laiskuutta, joutenoloa. Passiivista haahuilua ja ihmettelyä. Laiskuus on paha! Mutta mitäpä jos ottaisi projektin nimeltä pysähtyminen, niin sehän on jo aktiivista tekemistä=hyvä?


Saatko kiinni?


On siis paljon helpompi lähteä toteuttamaan projektia nimeltä pysähtyminen ja hidastaminen kuin vain pysähtyä ja katsella ympärille. Ensin lähdetään perehtymään aiheeseen. “Mitä nyt pitää tehdä?” Otetaan esiin kirjat ja podcastit jotka ohjeistaa.. Tulee tietotulva, josta käytäntöön ei jää mitään. Mieli ei lepää hetkeäkään kaiken infotulvan keskellä, joten lopulta jätetään kaikki kesken, jotta saa hetken levätä ja hävettää. Parempi siis antaa mielelle puuhaa, ettei se ehtisi kovin kauaa hävetä, joten otetaan puhelin käteen. Ja niin edelleen, kyllä sä tiedät miten tarina jatkuu…Hetki selailua ja taas mennään, nyt tosin tietoisena siitä, että jotain pitäisi tehdä, mutta….Pyörä pyörii ja juostaan mukana kun poiskaan ei uskalla hypätä. Kuka sitä pyörää sitten pyörittäisi jos et sinä?


Pysähtymisen voi silti opetella. Elämästä tulee samalla kevyempää. Tulee tilaa hengittää. Opetteleminen taas ei lähde siitä, että koko elämä mullistetaan kerralla ja istutaan tunteja meditoimassa. Eihän uimaankaan opita hyppäämällä syvään päätyyn. Täytyy ensin kastella varpaat. Laittaa silmät kiinni ja hengittää. Opetella rauhassa.


Alkuun voi helpottaa jos on joku jonka kanssa opetella yhdessä. Joku joka heittää jarruja sinne oravanpyörään kun itse ei siihen enää kykene. Vaikka pyörä pyörii, eikä jarruttaa voi, sieltä voi vielä huutaa apujoukot paikalle. Se riittää alkuun. Muuta ei tarvita.


Tähän liittyen olen työstänyt maksutonta opasta ensimmäisen askeleen ottamiseen ja se alkaa olla viimeistelyä vaille valmiina! Linkin saat heti ensimmäisenä liittymällä sähköpostilistalle.
11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page